Funcions de seguretat vigilants a Barcelona

En ser una de les destinacions turístiques més populars d’ Espanya, les funcions dels vigilants de seguretat a Barcelona han d‘ estar orientades a protegir la població barcelonina i els seus visitants, així com salvaguardar els béns immobles de les persones, incloent-hi el patrimoni arquitectònic de la ciutat.

No obstant això, el paper d’aquests guàrdies és primordial per atendre les demandes de seguretat d’una ciutat marcada per una gran afluència de turistes, centres comercials, monuments emblemàtics i la presència de cèl·lics esportistes que fan vida en aquesta regió.

¿Quines són les funcions dels Vigilants de Seguretat a Barcelona?

Les diverses funcions dels vigilants de seguretat a Barcelona tenen com a propòsit controlar i enfortir el sistema de seguretat de la famosa ciutat comtal, per tal de promoure un comportament cívic en els habitants, evitant que cometin delictes i infraccions que puguin alterar l’ ordre públic i el correcte funcionament d’ una empresa o una institució.

A continuació expliquem els rols més importants dels guàrdies de seguretat a Barcelona:

Enfortir la seguretat pública

Durant molts anys, la seguretat de la població barcelonina s’ha vist beneficiada -en gran mesura- pel desplegament massiu d’agents de seguretat tant en residències privades com en espais públics freqüentats.

Alguns dels llocs que depenen de la vigilància i protecció dels guàrdies de seguretat inclouen aeroports, sales de concerts, instal·lacions esportives, casinos, escoles, campus universitaris, hotels, botigues minoristes, apartaments…

Mentrestant, les funcions dels vigilants de seguretat a Barcelona estan directament relacionades amb l‘ enfortiment de l’ ordre públic. De manera que si ocorre un incendi, el paper dels guàrdies serà contribuir amb la policia i els bombers per solucionar el problema i fer que tot torni a la normalitat.

una de les funcions dels vigilants de seguretat a Barcelona és perservar la seguretat pública

Prevenir actes criminals

Comptar amb grans habilitats d’ observació és un dels requisits essencials per ser un guàrdia de seguretat eficient. I és que aquests agents dediquen molt de temps a monitorejar les càmeres de seguretat, realitzar vigilància, fer auditories de les instal·lacions i investigar circumstàncies sospitoses, tot amb el propòsit de prevenir actes criminals com furts, robatoris, vandalisme i possibles assassinats.

D’altra banda, els agents de vigilància amb habilitats tècniques sofisticades poden treballar en l’àrea de ciberseguretat protegint la xarxa contra spam, pirates informàtics i malware.

No importa en quin sector treballi un guàrdia de seguretat, un dels seus objectius serà reduir les oportunitats d’atac dels delinqüents que tinguin intencions malicioses.

Realitzar rutines de seguretat

Tot i que les funcions dels vigilants de seguretat a Barcelona poden arribar a ser emocionants, en general, un guàrdia ha d’emfatitzar en la importància d’exercir treballs de rutina per mantenir l’ordre o protegir algun bé immoble. Per exemple, identificar persones, tancar portes, monitorejar alarmes, patrullar diverses àrees i veure les càmeres de vigilància durant hores.

Recordem que els agents de seguretat tenen la tasca de buscar senyals d’activitats sospitoses en l’entorn en el qual estan immersos. Si s’esdevé un incident, com un intent d’aplanament per part d’un criminal, el rol del guàrdia serà detenir-lo o informar les Forces o Cossos de Seguretat pertinents perquè facin front a la situació.

una de les funcions dels vigilants de seguretat a Barcelona és vigilar l' entorn

Ajudar el públic

Treballar amb el públic també és una de les funcions dels vigilants de seguretat a Barcelona. En ocasions, ser un guàrdia també implica saludar les persones i identificar els visitants per donar-los instruccions i redirigir-los cap a una altra zona perquè es troben una àrea no autoritzada com el backstage d’un concert, per exemple.

Per aquesta i altres raons, un agent de vigilància requereix d’excel·lents habilitats de comunicació per saber escoltar, comprendre i respondre preguntes de forma cortès, amigable i professional.

Actuar davant de situacions de perill

Quan un vigilant de seguretat està a càrrec de protegir un immoble o les instal·lacions d’un negoci, podria fins i tot recórrer a la repressió i a la retenció de persones en cas que hi hagi indicis d’actes delictius que posin en risc la integritat de les persones i els actius del negoci o establiment.

Una vegada que l’ agent procedeixi a prendre mesures de repressió contra una persona, immediatament les ha de posar a disposició de les Forces i Cossos de Seguretat. És evident que les funcions dels vigilants de seguretat a Barcelona també estan orientades a dissuadir els delinqüents de què comenten robatoris, actes de vandalisme, sabotatges, atacs cibernètics i agressions físiques.

Conclusió

Sense la feina dels guàrdies de seguretat, l’aplicació de la Llei es veuria força afectada a les grans ciutats, ja que estan autoritzats per reaccionar davant delictes i infraccions que alterar l’ordre.

En definitiva, les funcions dels vigilants de seguretat a Barcelona inclouen protegir les persones, els espais públics i les propietats de possibles amenaces. Tot i que els rols d’aquests guàrdies poden variar depenent del seu entorn de treball, però, mai es deslliuren del seu deure principal: prevenir el crim.